Strani

Bogastvo sušenega sadja

Sušenje sadja poteka v komorah na topli zrak, kjer se temperatura giblje od 45-55°C in omogoča, da v sadju ostane kar največ vitaminov in mineralov.
Sušenje sadja je najstarejši način konzerviranja, ki je bilo zadnje desetletje po krivici izpodrinjeno iz priprave hrane. Vsebuje največ ogljikovih hidratov, sladkorja je 60 do 70 %, suhih beljakovin je 1,4 do 5 %, mineralnih snovi 1,5 do 3,5 % in surovih vlaken do 7 %.
Količina vitaminov je odvisna od vrste sadja in zlasti od načina sušenja ter skladiščenja.






Suho sadje je dragocena hrana, saj je bogato s kalorijami, hkrati pa vsebuje obilo zaščitnih snovi. Za sušenje je primerno vse sadje, ki ne vsebuje preveč vode (jabolka, slive, hruške, banane, kaki, kivi, jagodičje, češnje, marelice, dateljni …). Hruške in jabolka narežemo na krhlje. Kar zadeva okus, so od domačega sadja najodličnejše suhe hruške. 



Ni komentarjev:

Objava komentarja